Börjes barnbarn

föralltid

Thailand

Nu är jag hemma igen! Och ska försöka mig på att sammanfatta min resa i ett inlägg. Resan har varit ett riktigt äventyr för mig med massvis med intryck. Så here we go:

Nog för att det är en bra bit till Thailand på kartan, men det innebar många timmars resande inklusive väntetid. Bil till sthlm, 2 h flyg till , 10 h (som blev 11) väntetid på Moskva flygplats, 8 h flyg till Bangkok och till sist 3 h taxi (minibuss) till vårt slutmål Hua Hin. Min oro inför resan var inför flyget, maten och värmen. Flyget gick ju galant. Maten däremot.... Det första intrycket jag fick av thai-maten var katastrofal. På resan mellan Bangkok och Hua Hin, stannade vi på ett ställe där vi kunde äta. Beställde in nudelsoppa. Soppa har ju aldrig varit en favorit hos mig, men nudlar är ju nått jag känner till så, okej. Urk! är väl det enda jag kan säga. Nudlarna eller nudeln rättare sagt, var en stor platta som var uppmjukad i den där soppan. I soppan låg även något som skulle kallas kött, men det enda man kom att tänka på var testiklar. Ingen bra start. Vi anlände på söndagen omkring 18.00 thai-tid till vårt först hotell som (enligt mig) var ganska lyxigt, och låg i en förort till Hua Hin. Fräschade upp oss och åt middag på en närliggande resturang som hette U-sa-mas =P Maten där gjorde att jag åter fick hopp om överlevnad. Det var första advent, vi satt i shorts och linne och tippade på att temperaturen låg på 25 grader. Ofattbart.





Måndag: Vi startade upp dagen med ett besök till huset, som vi senare skulle flytta till. Och synen var långt över förväntningarna. För min del är det helt jävla ofattbart med ett hus i Thailand. Pricken över i:et är iallafall gymmet. Tyvärr blev det inte mer besök där än en gång då det hurtiga kortet togs "bara för att". Vi drog sen till Takiab-beach. Takiab heter då alltså förorten där hotellet låg (6 km till Hua Hin). Det var lite svårt att få hjärnan att förstå att det var december. Det var ju vinter även där och taxichaffisen berättat att thailändarna själva börja tycka att det är kallt(!) och börjar klä på sig. (Vissa gick faktiskt runt med jacka). Efter lite soft på stranden blev det möbeljakt. Lite för mycket älgande för mig smak, men det var bara att haka på. Jag är ju inte helt oinförstått i anledningen till detta älgande. Blev även en tur på nattmarknaden också.

Tisdag: Åkte till ett annat hotell där vi skulle snacka med nån om huset. Här blev det även bestämt att vi skulle byta till det hotell som det var tänkt att vi skulle bo på från början. Vi hade blivit blåsta om att det var fullbokat på det här, och hamnade därför på det där som var mer lyxigare, men även dyrare. Glassade lite i solen innan vi åkte in till Hua Hin och spanade in stranden där. Såg visserligen inte så jävla mycket eftersom det var mörkt. Åkte tuk-tuk hem i en jävla fart.


Onsdag: Kungens födelsedag. Han är en väldigt betydelsefull person i Thailand, och idag fyllde han 80 bast. Rejäl fest. Det är väldigt poppis att ha gula tröjor här i Thailand med kungens emblem på. Ibland även rosa tröjor. Idag blev det mer möbel letande. Jag, Simon och David besökte även ett ganska nybyggt köpcentrum som hette Market Village. Badade i poolen. Vi åkte sen till stället i Takiab där kungen skulle firas. Först tänkte vi åka in till Hua Hin, men det är tydligen samma firande överallt, så det fick duga med Takiab. De gula tröjorna var fler än normalt och alla skulle ha ljus som så småningom skulle tändas för hans skull. En thaipolis såg till att även vi hade ljus. Han såg att vi kom utan, så han rusade fort iväg för att hämta ljus åt oss. Det sjöngs en låt och så självklart nationalsången (antog vi) och smälldes även en del raketer. Sen var det några rejält tillpiffade tjejer som showade på scen. Där gav vi vika från folksamlingen, såvida vi inte ville få öronen spräckta (mindre bra kvalite på ljudet).

Torsdag. Blev en jävligt chill dag. Först vid havet och senare vid poolen. På kvällen åkte vi in till nattmarknaden och strosade lite.


Fredag: Simon och jag hyrde motorcykel/moped/vespa. Gjorde ett ärende i huset och gled sen runt lite på vårt nya transportmedel. Jävligt smidigt och betyligt billigare om man tänkt flänga runt en hel del. Som en påminnelse: Hotellet låg 6 km från Hua Hin och det var ju där man höll till mest, såvida man inte låg vid havet eller poolen. Denna dag gjorde vi även ett besök på ap-berget. Det sades finnas apor där (ap-berget liksom) och även "great view". Simon och jag åkte i förväg på vår mc. Tog lite bilder på aporna. En apa fick tok-spel på Simon när han gick lite för nära med kameran, och apan tänkte gå till attack. Fick en mycket fin bild på den apan. Gick sen till "great view" som var okej, men ingen sensation. Övriga åkte tillbaka, men eftersom jag och Simon hade mc, så knallade vi även upp för flertalet trappsteg. Där var utsikten lite mer "great". Tyvärr hade det börjat bli lite disigt. Åkte sen runt på ap-berget för lite sightseeing. Poolen blev slutstationen på den här dagen.


Lördag: innebar flytt upp till huset som även det ligger 6 km från Hua Hin. Vi installerade oss och chillade vid poolen. Jag, Simon och David åkte in till centrum för att hyra nya mc´s. De förra hyrde vi på hotellet. Besökte Market Village och åt sen underbart goda glassar på Häagen Dazs. Jag tog en slags glassdrink som var hur god som helst! Blev sen en lite trip på mc innan vi sov första natten i huset.



Söndag: Förmiddagen blev det solande och badande. När det började gå mot varmare temparatur åkte jag, Simon och David på en trip för att utforksa grannskapet/området kring huset.



Måndag: Denna dag åkte vi på en dagstur som en taxichaffis tjatat om att vi skulle åka på. Startade upp med ett besök i elefant byn där red vi på elefanter. En tur på en timme. Jag och Simon red på en busig tonårig pojke på 18 bast som hette Moonlight. Han hade spring i benen och drog ifrån de andra två elefanterna. Elaine och David red på en 23-årig syster till vår elefant och Simons farsa red på den 45-åriga morsan till våra. När turen var slut bjöds det på en show med några mindre elefanter (Den minsta elefanten var 18 månader men lite för stor för att ta med i resväskan dock.) Var dagstur fortsatte sedan till den enorma Buddhan. Enorm var nog rätt ord, men jag var iallafall för trött för att häpnas alltför mycket. Sista stoppet på dagen blev till ett vattenfall, ute i djungeln, nära burmas gräns. Det fanns 5 olika nivåer som gick genom djungeln längs med vattenfallet, och eftersom vi ändå var där kunde vi lika gärna gå genom allihop. Det var en liten promenad.... Vår taxi chaffis var rejält imponerad. Det var iallafall då jag insåg att det kanske var ganska långt vi hade gått.


Tisdag: Blev slappar dagen nummer 1, med tanke på vår tripp under gårdagen. Framåt kvällen när vi återhämtat oss kunde vi åka in till stan för att strosa runt och hyra nya mc´s (igen).

Onsdag: Slappade på förmiddagen. Sen åkte jag och Simon på en liten tur när vi blev alltför rastlösa. Hittade till ett berg där backen var värre än värst. Mc:n orkade inte hela vägen upp med oss båda, så jag fick GÅ! upp en bit. Helt jävla slut var jag när jag väl kom upp. Parkerade och gick sen genom en slags trädgård eller vad det nu var. Där fanns också typ 6 olika viewpoints. Ap-berget bleknade i jämförelse med de här. Vi såg ut över hela Hua Hin. Vi hann med två viewpoints innan vi skulle tillbaka och möta upp de andra. Denna dag var också dagen då vi äntligen kom iväg till thaimassagen, som iallafall jag lagt in i mitt "detta måste jag göra i thailand" schema. För 50 kronor fick vi massage 1,5 timme! De letade upp alla våra ömmapunkter och tryckte till =P Sådär skönt-ont ni vet. Lätt värt pengarna. På kvällen ville pojkarna absolut gå på thaiboxning och jag ville inte vara tråkig och följa med föräldrarna på marknaden, så jag följde med dom. Det var intressant. Och jag kan vara ärlig att säga att jag är inte helt fri från skadeglädje när någon blir på pucklad.


Torsdag: Thaiboxningen slutade sent, så vi kom upp sent. Slappade lite innan vi åkte in till stan på eftermiddagen. Sen blev det ett besök på marknande som låg utanför thaiboxningen. Det hann vi ju inte med igår. Den marknande var lite mer för yngre thailändare. Mestadels kläder och där fanns även massa små djur, som jag lätt kunde plockat med mig hem om inte Simon hindrat mig. Jag blev även smått överklycklig när jag i virrvarret av minimala kläder (thailändarna är ju inte stora) hittade ett stånd där det stod "big size". Lyckan var total.


Fredag: Vi bestämde oss för en dag på Hua Hin beach. Måste ju jobba lite på brännan. Resultat fick vi ju också. Det är tufft med solande och badande. Lite i stil med Pumbas citat: Efter en hel dag full med slappande, kan det vara skönt att koppla av. (Jag och Simon tvärslocknade när vi kom hem till huset). Framåt kvällen när vi vaknat till liv, åkte vi in till stan för att gå på marknanden.


Lördag: Vår sista hela dag i Thailand var kommen. Alla har haft sina krämpor. Magproblem, feber, öroninflammation och en trasig tå. Vi ville hursomhelst utnyttja dagen till fullo och några fick allt lite shopping-panik. Blev en del shoppande och ett sista dopp i poolen innan vi packade och sov vår sista natt i Thailand. Jaa.. somliga sov iallafall. Jag hade blivit förkyld och snorig vilket resulterade i mindre sömn. Det var jag inte särskilt glad över med tanke på vår lilla resa hem.




Resan hem startade klockan halv 8 från huset i Thailand. 3 h taxi till Bangkok. 9,5 h flyg till Moskva (hade movind hem). Runt 11 timmar(?) på Moskva flygplats. Ytterligare 2 timmar flyg innan vi kunde sätta fötterna på svensk mark. Och slutligen bil hem. Jag är osäker på alla tider, men vi lyckades räkna ut att resan hem tog totalt 36 timmar. En riktigt utmaning. Jag är ganska imponerat över mig själv att jag inte tappade humöret. Alltför mycket mat och sömn hade jag fått under dessa timmar. Att sova på Moskvas flygplats, på ett hårtgolv undrade jag ju hur det skulle gå, men somna gjorde jag.


Längtat hem har jag gjort. Trodde nästan jag skulle börja böla när jag såg mamma, pappa och syskonen. Ändå var jag "bara" borta i 2 veckor jämfört brorsans 10 månder eller vad det nu blev. Jag kan lätt tänka mig att åka dit igen. Men vill gärna hålla mig hemma ett tag först. Jag kände mig nästan som en kunglighet där borta. Mycket vänligt folk. Billigt värra är det också. På vår lilla "kvarterskrog" åt vi i snitt för 10 svenska kronor för person. Skamligt billigt. Det negativa för min del var väl möjligtvis kläderna. Hade gärna viljat köpa mer kläder eftersom det var så billigt, men storlekarna därborta är ju helt taikon för oss lite större från väster. Jag kan säga att jag är jävligt pepp för att börja träna igen och ta tag i mig själv. Utan att vara pjåskig, så ska jag ärligt säga att det behövs.






Kommentarer

  • Alexandra säger:

    Låter som en häääärlig resa!!
    Tror jag ska fundera över Thailand.. =D

    2007-12-19 | 21:16:00
  • Lillasyster säger:

    Vilken underbar resa ni verkar ha haft.
    Avundsjuk är bara förnamnet =)

    2007-12-19 | 22:16:58
    Bloggadress: http://lilla-syster.blogspot.com
  • Malee/Britt-Marie säger:

    Ni verkar haft det rätt bra och ni hann med mycket!



    Klädstorlekar i landet ÄR ett problem. Vi är inte stora, dom är små ;-) Välkomna tillbaka till mitt andra hemland när andan faller på!

    2008-08-13 | 11:37:27
    Bloggadress: http://gingmalee.blogspot.com

Kommentera inlägget här: