Börjes barnbarn

föralltid

Stranden?

Ska jag eller ska jag inte?

http://www.aftonbladet.se/debatt/article391894.ab?service=print

Låt tjocka få bada
känner sig iakttagen 
känner sig iakttagen: Att vara fet och vistas på stranden innebär att man får ta emot folks blickar. Detta gör att många av oss överviktiga som verkligen har behov av att komma ut i den friska luften, och framför allt få bada och simma, inte längre orkar med omgivningens outtalade blickar och stannar inne, skriver Reiner Wielk. Personerna på bilden har inget med debattartikeln att göra Foto: BÖRJE THURESSON  Reiner Wielk, Ordförande för Överviktigas riksförbund i Östergötland

Ideligen känner man hur frågande och negativa blickar träffar en. Betraktarna ser på en som om man vore något som absolut inte skulle få synas

Reiner Wielk: Vi har också rätt att må bra på sommaren

Sommar längtar väl alla till, med solsken, lättare klädsel och bad. Det är ju underbart att bara kunna sträcka ut sin lekamen på badfilten och låta solen ge kroppen sina livgivande strålar, samtidigt som den ljumma brisen angenämt svalkar huden. Under tiden låter man sinnena försjunka i en god bok eller lojt studera omgivningen samtidigt som tankarna slött får vandra fritt och spontant i fantasins universum.

Det är väl så man gärna vill föreställa sig en perfekt sommardag. Det är tyvärr inte alla förunnat att få uppleva något sådant på en offentlig plats.


fy Att vara fet och vilja uppleva det är näst intill omöjligt på badstranden eller i stadsparken. Framför allt om man själv vill studera omgivningen och njuta av barnens lek och plaskande i vattnet eller när de vuxna sakta flanerar i lugn takt på gångvägen i den soldränkta sommardagen.

Ideligen känner man hur frågande och negativa blickar träffar en. Betraktarna ser på en som om man vore något som absolut inte skulle få synas.


De flesta försöker att stirra i förbigående eller i smyg, men de lyckas dölja det väldigt dåligt. Barn är mera direkta och ärligt nyfikna och vill komma fram och fråga, medan föräldrarna febrilt kallar på sina små för att undvika att behöva komma i kontakt med en. Då kommer den allt för högljudda frågan som nog många runt en ställer sig.

- Mamma, varför är den där mannen så tjock?

Man ser riktigt hur mamman generat tar tag i sin lilla flicka och hyschar åt henne att man inte frågar sådana saker. Vilket i sin tur etablerar inställningen till den lilla att mitt utseende är något så fult att man inte ens kan ställa en så hemsk fråga. Men man märker klart rädslan och avogheten bland strandens eller parkens besökare. Detta gör att många av oss överviktiga som verkligen har behov av att få komma ut i den friska luften och framför allt få bada och simma inte längre orkar med omgivningens blickar.

Att simma eller bada är nämligen den absolut bästa motionsformen för en överviktig person. Det avlastar lederna samtidigt som det stärker muskulaturen.

Alltför många låser in sig i sina lägenheter för att de inte längre står ut med att bli uttittade fast de inget hellre skulle vilja än att vara ute för att må bra.

Tänk er själva hur det måste kännas att inte längre våga gå ut, utan sitta inne i sin solvarma lägenhet och titta ut på alla andra på gården som kan njuta av det fina sommarvädret. Det är helt enkelt en plåga för både kropp och själ.

Vi var ett gäng tjockisar som tog mod till oss och trotsade alla konventioner, inte minst våra egna rädslor.

Vi bestämde en dag, packade med oss filtar och picknickkorgar med lite gott i, och samlades i en av stadens parker med bassäng för att tillsammans utmana ödet och visa att vi finns.


Det blev faktiskt en rätt rolig reaktion när ett tjugotal fullvuxna människor visade upp sig i lätta sommarkläder och lät solen skina på deras hud.

Det badades, spelades kubb, kastades frisbee och spelades minigolf. Vi hade jättekul och kunde känna oss fria.

Omgivningen blev nog tagna på sängen, för de visste inte längre vem de skulle titta på. Dessutom kunde vi gemensamt titta frågande och utmanande tillbaka.

Tillsammans kändes det betydligt lättare och dessutom var man inte längre ensam.

Man såg hur vissa av oss riktigt njöt av situationen. Det var inte längre omöjligt att vara ute utan att känna sig uttittad. En del av oss hade inte badat på en offentlig badplats på över 20 år!

Bli inte förvånad. Vi kommer att samlas fler gånger för att upprepa detta under somrarna framöver.

Gör som vi: våga visa att vi finns. För vi har också rätt att må bra på sommaren.

Reiner Wielk

Kommentarer


Kommentera inlägget här: